Nog voor het Twentekanaal in 1936 voltooid was, werd in 1935 al Twentse Roeivereniging Tubantia opgericht. Sindsdien is er altijd een goede toeloop van leden geweest. De vereniging beschikt over uitstekende roeifaciliteiten aan het Twentekanaal; 5.5 km recht vaarwater tussen de sluizen van Hengelo en Delden. Met onze vloot van ongeveer 51 boten kunnen wij elke roeier voorzien van een boot naar wens: van skiff tot acht.

Nog altijd is de vereniging erg actief. Leden doen mee aan wedstrijden en marathons, we organiseren jaarlijks zelf de Twentse Winterwedstrijden waar zowel Nederlandse als internationale ploegen aan meedoen en er zijn roeiers die ontspanning zoeken in de vorm van het toerroeien. 

Elke keer dat je bij Tubantia komt roeien ben je enerzijds bezig met het (altijd weer) verbeteren van je roeitechniek en anderzijds met het verwerven en behouden van een goede lichaamsconditie Dat geldt voor al onze leden, van 11 jaar tot ver in de 80. Verder spelen de sociale contacten en de gezelligheid een belangrijke rol. Hoewel we de laatste jaren groeien in ledental, koesteren we ons kleinschalige karakter met het bijbehorende familiegevoel. De meeste leden roeien een of twee maal per week, veelal met een eigen, vast ploegje.

Activiteiten

 • Roeien: als je wilt elke dag het gehele jaar door, tenzij de weersomstandigheden het niet toelaten (bij vorst, ijsgang, mist, storm of onweer).
 • Roei-instructie en coaching, gratis, door de eigen leden.
 • Indoor conditietraining: wekelijks van oktober tot april.
 • Deelname aan regionale en nationale wedstrijden.
 • Een- en meerdaagse toerroeitochten en roeimarathons in binnen- en buitenland.
 • Jeugdroeikamp in een weekend.
 • Diverse gezelligheidsevenementen, etentjes, feesten, in en om het clubhuis.
 • Voor de jeugd speciale activiteiten, georganiseerd door het jeugdbestuur.
 • De wedstrijden, toertochten en marathons vinden hoofdzakelijk plaats tussen maart en oktober. Onze grote -internationale- roeiwedstrijd bij Tubantia, de “Twentsche Winter Wedstrijden” organiseren we jaarlijks half februari.

Ledenaantal, materiaal en accommodatie

 • Ons ledenaantal groeit al een paar jaar. Begin 2017 hadden we 194 leden, waarvan 24 junioren.
 • Ons doel voor over enkele jaren is 225 leden.
 • We hebben in eigen bezit 51 boten: 33 “gladde” boten voor de snelheid (waaronder 2 achten), 11 in de stabiele C-klasse en 7 wherry’s voor het toerroeien. Daarnaast hebben we een botenwagen.
 • Onze botenloods met daarnaast het clubhuis is aan de Kanaaldijk 10, 7555 PN Hengelo, aan het Twentekanaal nabij de jachthaven en sportcomplex Vikkerhoek.
 • In ons -in 2015 uitgebreide en gerenoveerde- clubhuis vind je goed geoutilleerde kleedkamers, kantine de Tub, een fitnessruimte en werkplaatsen voor het botenonderhoud.
 • We roeien op het Twentekanaal tussen sluis Hengelo en sluis Delden, een vrijwel recht stuk water van 8 km, grotendeels met fraaie natuur aan weerszijden. Uniek voor Nederlandse wateren: Door koelwaterlozing van de AKZO hebben we in de winter vrijwel nooit last van ijsgang.
 • In het clubhuis en op het clubterrein is Wi-Fi beschikbaar. Met ons bootreserveringssysteem op internet kun je ook thuis met je pc of met de app op smartphone/tablet boten reserveren. Via de webcam op onze website kun je thuis al bekijken of er op dat moment geroeid wordt of dat het daarvoor te mistig is. Ook zie je op de website de actuele temperatuur in de botenloods: als die onder de 0,0º C is, mag er niet geroeid worden.

Wat we terugvragen

Bij een vereniging als Tubantia is zelfwerkzaamheid van leden noodzakelijk. Van alle leden wordt verwacht dat zij waar mogelijk bijdragen aan bijvoorbeeld het geven van instructie en het onderhoud van de boten. Ook vragen we seniorleden gemiddeld eens per jaar een “bardienst te draaien”. 

Actuele meldingen

lifejacket

Momenteel zijn er geen beperkingen van kracht

Webcam botenloods/vlot

Webcam clubhuis/vlot

Volg ons op social media

fbiconinstaicon

Agenda

Geen evenementen

Temperatuur

Botenloods

 14.5º

Meting van: 19-05-2024 / 03:51

Weersverwachting

Buienradar