Uit dagblad Tubantia. Interesse om ook te (leren) roeien? 11 september organiseren wij een open dag. Kun je niet? Geen probleem. Neem dan vrijblijvend contact op middels het contactformulier.

Twentse roeiclubs trots na eerste gouden plak bij mannen in 25 jaar: ‘Zaten rechtop in bed!’

ALMELO/HENGELO/ENSCHEDE - Goud, twee keer zilver en een keer brons. ’s Lands chagrijn van de eerste dagen over de Olympische Spelen is in één dag verdwenen. Het is de roeiploeg die dat bijna eigenhandig voor elkaar heeft gekregen. Tot vreugde van de Twentse roeiclubs, die een graantje hopen mee te pikken van het succes. „Dit kan alleen maar een positieve impuls betekenen.”

„Goud! De dubbelvier! Ja, natuurlijk heb ik mijn wekker gezet. Rond kwart over twee. Dit moet je zien, toch?” 


Arno Berkhoudt uit Hengelo, 77 jaar en zelf fervent roeier bij Twentse Roeivereniging Tubantia in Hengelo, is een paar uur na het succes van Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers nog altijd enthousiast. 

Berkhoudt is op dat moment zelf ook alweer op het water actief geweest. Met een groep mannen en een stuurvrouw heeft hij een stuk geroeid in ‘de acht’. Naderhand ging het in het clubhuis maar over één ding: de successen van de roeiers in Tokio. ’s Nachts had hij al een feestje gevierd met zijn vrouw.

Euforisch

„We zaten rechtop in bed. Man, wat waren we blij. Goud, maar ook twee keer zilver en één keer brons. Dat is ook mooi, hè? Ik vond de berichtgeving in de media tot nu toe wat negatief. Alsof alleen goud goed genoeg is. Maar zilver winnen, of desnoods vierde worden op de Olympische Spelen, dat is ook al heel knap. Alleen al daar stáán is een prestatie”, aldus Berkhoudt. 
Lachend: „Dan hebben wij nog heel wat te oefenen!”

Gewenste boost 

De prestaties van de roeiende olympiërs - Nederland won woensdag naast het eerste olympische goud bij de mannen in 25 jaar ook zilver voor de dubbeltwee bij de mannen, zilver voor de vier-zonder-stuurvrouw en brons voor de dubbeltwee bij de vrouwen - leveren de Hengelose roeivereniging wellicht nog een mooi extraatje op. In de vorm van nieuwe leden. 
 
Berkhoudt: „Dit kan alleen maar een positieve impuls voor ons betekenen. Want natuurlijk hopen we, zoals iedere club, op nieuwe leden. Ook wij hebben het in coronatijd niet makkelijk gehad. In meermansboten mochten we niet roeien.” De medailleregen in Tokio moet de Hengelose club de gewenste boost geven. 

‘Steeds populairder’ Die hoop koesteren ze ook in Almelo en Enschede, bij respectievelijk de Twentse Roeivereniging Amycus en de Drienerlose Roei-Vereniging Euros. „Het succes in Japan zal menigeen inspireren in de voorbereiding op de Cottwich Almelo Regatta die in september wordt gehouden. En door corona hebben wij het afgelopen jaar al veel nieuwe leden mogen begroeten, 20 tot 25, omdat buitensporten wel mocht. We zitten nu rond de 150. Door de goede resultaten in Tokio hopen we dat er nog meer bij komen”, zegt secretaris Harriët Kuipers (55) van Amycus.  


„Al vind ik het lastig te zeggen of het daadwerkelijk nieuwe leden oplevert”, zegt op zijn beurt penningmeester Thijs Kouwenhoven (22) van Euros. Ook hij had ’s nachts de wekker gezet om te kijken. „Feit is dat roeien in Nederland steeds populairder wordt. De sport komt ook steeds vaker op tv.”

Twents succes is tijdje geleden

De jaren dat Euros zelf toproeiers afleverde, liggen alweer een tijdje achter ons. In 1996 won Euroslid Niels van Steenis nog goud op de Olympische Spelen van Atlanta, met de Holland Acht.


En in 2000 op de Spelen van Sidney werd de Twente Vier, zoals de lichte vier-zonder-stuurman werd genoemd, achtste. „Met drie leden van Euros en één Tukker die elders roeide”, aldus Kouwenhoven.

„Momenteel hebben wij hier geen topboten liggen”, vervolgt hij. Wie weet melden zich na ‘Tokio’ nieuwe leden aan en staan er nieuwe toppers op. Want deze woensdag in Japan was pure reclame voor de roeisport.

‘Ongelofelijk trots’

Dat laatste vindt ook zeker Harriët Kuipers van Amycus. „Die ‘gouden’ finale van de dubbelvier zou je in slow motion terug moeten zien.” Want het gaat er volgens haar echt niet om wie de grootste spierballen heeft. 
„Bij roeien draait het om perfectie en techniek. Even leek het in die finale helemaal mis te gaan, toen één van de vier een ‘snoek’ sloeg. Hij bleef met een blad in het water steken. Het is mooi om terug te zien hoe die wedstrijd vervolgens toch nog gewonnen werd. Roeien, we zijn er als Nederlanders echt goed in. Ik ben ongelofelijk trots.
 
Dit bericht is 28 juli 2021 gepubliceerd in de Tubantia door Ron Hemmink. Foto's © Carlo ter Ellen. Klik hier om het originele artikel te lezen.

Actuele meldingen

reddingsvest Roeiverbod onder 0ºC

 2º

Meting van: 06-02-2023 / 23:23
skiffverbod Skiffverbod
Watertemperatuur onder de 10°C. Skiffverbod actief voor diegenen zonder dispensatie 

werkzaamhedenboei

Werkzaamheden door verruiming Twentekanalen
Versmallingen in kanaalvak aanwezig. Mogelijk extra scheepvaart!

reddingsvest

Reddingsvest voor stuur verplicht bij:

 • Kledij waarmee moelijk is te zwemmen
  Meer info

Volg ons op social media

fbiconinstaicon

TWW 2023

tww2023posterknipsel

Meer Roeinieuws

NLroei
 • Nederland vs Cambridge: 1 – 1
  De Nederlandse talentenacht bleef gisteren bij de fixture in evenwicht met de Boatrace-acht van Cambridge. Bij de eerste spar roeide de Britse ploeg na de startfase er simpelweg vandoor. Bij […] Het bericht Nederland vs Cambridge: 1 ...
 • Live video 14.10 u: NL-talentenacht vs Cambridge
  Het wordt geen saaie zondag. Want via NLroei zijn de zogeheten fixtures te volgen dankzij een videostream (kijk hieronder). Hollandse talenten gaan rond 14.10 uur (NLtijd) in de opmaat naar […] Het bericht Live video 14.10 u: NL-tale...
 • Waterline vandaag bij het Nationaal Roeicongres
  Wil je meer weten over de nieuwe rompen en coastalboten van Swift? Kom dan vandaag bij ons langs bij onze Waterlinestand op het Nationaal Roeicongres. Ik zie je graag daar! […] Het bericht Waterline vandaag bij het Nationaal Roeicong...

Nieuws van de Roeibond

Agenda

12 feb 2023
TWW 2023

Temperatuur

Botenloods

 2º

Meting van: 06-02-2023 / 23:23

Weersverwachting

Buienradar