Uit de Tubantia (Bob Gevers 19-05-20)

Hij zit deze mooie lenteavond voor het eerst sinds een paar maanden weer eens in een skiff op het Twentekanaal. Dat kan weer, nu de coronaregels ietwat zijn versoepeld. Hengeloër Bas ter Beek (28) vindt het spannend, hij moet z’n evenwicht weer zoeken in het smalle eenpersoons roeibootje.


Het is stil geweest bij de Twentse Roeivereniging Tubantia, sinds het uitbreken van de coronacrisis. Maar nu keert het leven langzaam terug. Althans, de jeugd kan al een tijdje het water weer op, en nu ook de leden met een skiffdiploma. Zij zijn de bofkonten van de club, want hun collega’s in de grotere boten komen voorlopig nog niet aan de bak vanwege die anderhalve meter-regel.

Dichtgetimmerd protocol

Het clubleven van de roeiers bestaat nu vooral uit handen wassen en boten en materialen reinigen. Er ligt een stevig dichtgetimmerd coronaprotocol van ruim drie A-4tjes klaar.

De leden moeten zich veilig voelen en ook welkom

Mirjam Spit, voorzitter
Geen enkel detail is over het hoofd gezien. Een voorbeeld: ‘Elke roeier heeft een tas met handdoek, schone kleren en een plastic zak mee. Die wordt in de botenloods gezet.’ En vóór die loods zijn weer twee schoonmaakvakken voor twee boten ingericht. Er liggen trouwens niet alleen boten in de loods. Ook aanwezig: ‘Handenzeep, zeep voor een sopje voor het materiaal, drie emmers met spons, papieren handdoekjes, vuilnisbak’. Na aankomst natuurlijk eerst handen wassen. En na het aanmeren ‘eerst het voetenboord en het bankje met een sopje afnemen’.

Instructiefilmpje

Er komt nog een instructiefilmpje, waarin het jongste lid vragen over het protocol stelt aan roeicommissaris Sytske Boomstra. Zo worden de roeiers experts op het gebied van sopjes en zeepjes. Maar de vereniging heeft het ook niet allemaal zelf bedacht: het is een combinatie van richtlijnen van het RIVM, het overkoepelende sportorgaan NOC*NSF, de roeibond en de gemeente.

Koorddansen

Iedereen heeft begrip voor de maatregelen, zeggen voorzitter Mirjam Spit en Sytske Boomstra. Maar ze beginnen soms wel wat ongeduldig te worden, constateren ze ook. Het is een beetje koorddansen: „De leden moeten zich veilig voelen en ook welkom. Daarom nemen we het protocol heel serieus.’’

Het is niet alleen maar een kwestie van allerlei sopjes en een gesloten kantine: die 1,5 meterregel betekent vooral dat de superslanke meerpersoons roeiboten noodgedwongen in de loods blijven. Want roeiers zitten op een afstand van 1.30 à 1.40 meter achter elkaar. De Koninklijke Nederlandse Roeibond lobbyt om die afstand tóch acceptabel te maken. Ze zijn bij Tubantia benieuwd hoe dat afloopt.

Volgens voorzitter Spit hebben veel leden hun conditie wel op peil kunnen houden, thuis op een roeiapparaat of op de fiets. „Want veel roeiers zijn ook fietsers’’, legt ze uit. Bas niet. „En ik heb óók een hekel aan hardlopen’’, meldt hij opgewekt.

„Ik ben geen fietser en heb ook een hekel aan hardlopen", Sytske Boomstra, roeicommissaris

Quarantaine-kilo’s

Hij is wat quarantaine-kilo’s aangekomen, stelt hij vast. Maar voortaan klimt hij elke maandagavond weer in een skiff. En daarna meteen naar huis. De kantine zit dicht. En niemand die weet wanneer die weer open gaat.

Actuele meldingen

 

Coronamaatregelen
Vanwege de maatregelen betreffende het Coronavirus zijn is een protocol opgesteld dat gevolgd moet worden.

Tevens is het noodzakelijk om bij het reserveren van een boot alle roeiers op te geven zodat bekend is wie wanneer geroeid heeft. Dit in verband met eventueel contactonderzoek.

 corona

Meer Roeinieuws

NLroei
  • Oost-Europa domineert bij junioren-EK
    De Europese kampioenschappen voor junioren in Belgrado – waar Nederland vanwege de coronabeperkingen niet heen kon – eindigden afgelopen weekeinde in een Oost-Europees feestje. Roemenië won vijf gouden medailles en was de g...
  • Coronagolfbreker: kantines dicht en wedstrijden publiekloos
    Het kabinet Rutte neemt landelijke maatregelen om het coronavirus te beteugelen. “De tweede golf moet gebroken worden”, zei minister De Jonge zojuist bij een persconferentie. Voor de komende drie weken worden de volgende maatreg...
  • Amsterdammers maken op de Amstel de dienst uit
    Beide finales in de studentenvelden van de Amstelbeker eindigden gisteren in een onderonsje tussen de achten van Nereus en Skøll. Deze Amsterdamse verenigingen lijken de laatste jaren steeds oppermachtiger te worden. Dat de twee club...

Nieuws van de Roeibond

Agenda

10 okt 2020
Klussendag

Temperatuur

Botenloods

Weersverwachting

Buienradar