Nieuws

Lachend de finish over in gure wind

Uit de Twentse Krant Tubantia, maandag 13 februari 2017

Lachend de finish over in gure wind
Roeiers Twentsche Winter Wedstrijden op Twentekanaal niet onder indruk van de kou HENGELO/DELDEN

In de snijdende kou roeien, het lijkt een straf. Maar volgens de deelnemers aan de Twentsche Winter Wedstrijden op het Twentekanaal valt dat reuze mee.

FERRY DE GOEIJEN
tww2017De gure oostenwind snijdt deze zondagochtend over het Twentekanaal. Terwijl de knokkels blauw uitslaan en een enkele roeier bibbert van de kou, worden 80 roeiboten te water gelaten voor de Twentsche Winter Wedstrijden. "Wat er zo aantrekkelijk aan is met dit weer? Roeien is gewoon leuk", zegt Ronald van 't Oever, wedstrijdleider van TRV Tubantia.

Met een buitentemperatuur van 0,9 graden en een watertemperatuur van 4 graden lijken de omstandigheden verre van ideaal. Maar zo lang het niet vriest, wordt er gewoon geroeid in Hengelo. En een straf lijkt dat allerminst. Sterker nog, lachend komen de eerste roeiers in de vroege ochtend over de streep.

"Het valt reuze mee", vinden Jules Bodegom en Noah Brinkman. Zij zijn niet anders gewend. "Want we trainen ook gewoon door in de winter'', zegt de 14-jarige Bodegom schouderophalend. De 15-jarige Brinkman knikt. "Als je instapt is het even fris, maar eenmaal onderweg, krijg je het vrijwel direct warm. Afgelopen week zijn we nog omgeslagen, dan merk je wel hoe koud het water is. Maar dit valt reuze mee."

Datzelfde vinden Sjoerd Boersma en Kees de Jong. Voor hen was het de eerste winterwedstrijd. "Al verklaarde mijn zwager me gisteravond nog voor gek", zegt De Jong. "En vanochtend, toen ik in m'n warme bed lag, dacht ik ook wel even: waar begin ik aan? Maar toen ik hier al die mensen hun boten zag uitladen, had ik er opeens weer zin aan."

 

Volgens Van 't Oever scheelt het vooral dat het droog is. "Vorig jaar hadden we natte sneeuw. Als je nat wordt, krijg je het wel koud", zegt de wedstrijdleider van TRV Tubantia, de vereniging die ieder jaar als eerste een wedstrijd organiseert. Wel was er concurrentie vanuit Groningen. Maar dat evenement werd afgelast. "Te koud", zegt Van 't Oever over de watertemperatuur. "Daar hebben we hier geen last van. We hebben geluk met Akzo. Zij lozen hier warm water, terwijl ze koelwater ophalen. Daardoor is dit deel van het Twentekanaal het enige stukje water dat altijd vloeibaar is, waar alle andere wateren bevriezen."

Toch vreesde ook Tubantia voor een afgelasting. Vorige week hield de organisatie angstvallig drie weerwebsites in de gaten. Toen de voorspellingen woensdag stabiliseerden, werd de knoop doorgehakt. "We hielden alleen nog een slag om de arm of de eerste heat door kon gaan. De buitentemperatuur moet boven het vriespunt liggen. We wisten dat dat gaandeweg de ochtend sowieso het geval zou zijn."

Toch is er een uitzondering. "Als de watertemperatuur onder de tien graden ligt, wordt er niet geskift", zegt Van 't Oever over de eenmansroeiers. "Daarvoor is het veiligheidsrisico te groot, als de boot omvalt. Die kans is bij grotere roeiboten een stuk kleiner. Maakt één roeier een fout, dan stabiliseren de anderen." Desondanks bestaat er altijd nog een kans, hoe klein die ook is, dat ook de meermansroeiboot omslaat. Van 't Oever: "Maar bij de start en finish staan mensen paraat. Bij iedere heat staat altijd iemand met een medische achtergrond die mensen kan helpen."

 

Aanvullende gegevens